MOOC´s

Massive Open Online Courses

Moocs hype?

MOOCs hype er død nu? Ikk´? Kan vi nu komme i gang med at diskutere bedre løsninger? var et meget relevant indlæg i Twitterstrømmen på #EDUdisrupt i onsdags.

Jeg tror ikke, at MOOC Hypen er død nu og da jeg vil gerne vil illustrere det med billeder samt skrive mere end de 140 tegn som er til rådighed på Twitter til at svare på spørgsmålet om MOOC hypen har jeg lavet dette blogindlæg 🙂

Jeg plejer at anvende Gartners Hype Cycle til at vurdere, hvorledes udviklingen står til med MOOCs. Det er selvfølgelig kun en vurdering, da ingen kan sige det med sikkerhed.

Gartners Hype Cycle anvendes normalt til at illustrere det typiske forløb for noget “nyt”, når det introduceres. I starten vil det være meget populært, hvorefter kritikken indfinder sig og populariteten falder. Til slut vil det finde et rimeligt stabilt leje.

Når man skal lave et tilsvarende Hype Cycle for MOOCs, så er der mange ting at tage højde for. Jeg kunne vurdere udbudet eller på populariteten blandt brugerne og så er der den udenlandske del og den danske del. I den Hype Cycle jeg har lavet nedenfor har jeg taget det som et stort sammensurium.

MOOCs

MOOCs og Gartnes Hype Cycle i Danmark

 

Mit bud er, at USA nærmer sig toppen af MOOC Hype Cyclen. Men jeg synes endnu ikke at kritikken er særlig stor og jeg har heller ikke set den store kritik i fra brugerne. Kritikken findes naturligvis, men jeg vil ikke kalde den så kraftige, at MOOC Hype bølgentoppen er vendt og begynder at gå nedad.

Jeg har sat Danmark på helt i bund. Det skyldes, at det først er nu, at jeg oplever en begyndende interesse for MOOCs. Især ledere og uddannelsesansvarlige har opdaget MOOCs, men jeg møder få studerende, som overhovedet er klar over at MOOCs eksistere.

Derfor har jeg placeret Danmark i bunden af den begyndende MOOC Hype Cycle. Jeg mener, at vi først er på vej opad Hypen. Dette er selvfølgelig en fornemmelse, men umiddelbart virker det som om, at vi først er ved at varme op for dampmaskinen og toget først så småt er ved at komme i gang. Det er dog også mit bud, at der pludselig vil komme meget fart på. Spørgsmålet er bare hvornår.

Jeg tænker stadigvæk over om MOOC Hype bølgen vil udvikle sig på samme måde i Danmark som i udlandet. I Danmark har vi jo i forvejen gratis uddannelse og vi kan i princippet tage det mere roligt. Men det må tiden jo vise

Umiddelbart er mener jeg, at Efter- og videreuddannelsesområdet først vil blive ramt, da det er her, at MOOCs konkurrerer med gratis efter- og uvidereuddannelseskurser i modsætning til de betalingskurser vi har i forvejen. Og mange ledere eller chefer, som bliver presset økonomisk kunne tendere til at tilbyde de gratis kurser til de ansatte istedet for betalingskurserne.

Det indledende spørgsmål lød “MOOCs hype er død nu? Ikk´? Kan vi nu komme i gang med at diskutere bedre løsninger?”

Jeg tror som sagt ikke på at MOOCs Hype er død. Istedet tror jeg først, at den er på vej i gang. Det ændrer dog ikke på, at jeg mener at Mathias Poulsen som skrev kommentaren har ret i, at vi bør diskutere undervisning.

Han vil gerne have en bedre løsning end MOOCs, men jeg mener sagtens, at vi via MOOCs kan lave rigtig god undervisning. Der skal bare arbejdes lidt mere med det end bare ved at overføre ordinær undervisning til nettet 🙂

Det er vist klart, at jeg er fortaler for den canadiske tilgangsvinkel med at arbejde connectivistisk. Dette mener jeg er en fornyelse af både vores måde at undervise og studere på. Nina Rung Hoch fortalte til #EDUdisrupt, at de allerede havde flotte resultater med at udvikle deres undervisning på nettet.

Det er den slags gode eksempler vi skal finde og bruge, når vi laver vores MOOCs. For hvis vi følger i andres fodspor og lærer af deres erfaringer er der et kæmpegrundlag for at lave nogle gode MOOCs   🙂

One comment

  • Mikkel Bülow Skovsborg fra Innovation Lab Denmark sagde under et foredrag i sidste uge, at han ikke mente at MOOC ville udfases som i Gardners Hype-Cycle. Dette begrundede han med, at MOOCs bliver brugt til promovering samt til at tiltrække studerende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*