MOOC´s

Massive Open Online Courses

MOOCs – en joke eller måske ikke?

Fra min tid i Holland har jeg stadigvæk kontakt til nogle venner. En af disse lagde denne “joke” på Facebook. Oversat lyder den således:

Hvorfor går vi i skole?

  • Fransk, hollandsk og engelsk: Vi har Google Translate
  • Musik: Vi har Youtube
  • Matematik: Vi har en regnemaskine
  • Historie: Alle er døde
  • Hollandsk: Vi lærer at læse og skriv på “whatsapp”
  • Gymnastik: Vi har WII
  • Engelsk: Vi kikker på Dora.duh *-*
  • Geografi: Der findes GPS´er

Konklusion: Skolen er tidsspilde!

Dette er lavet som en joke. Men det der gør en joke sjov er, at den også sætter virkeligheden til skue. I hvert fald ifølge den danske komiker Karen-Marie Lillelund.

Det sjove i dette tilfælde er, at det det har en snert af sandhed i sig. Vi har haft så travlt med at integrere IT i undervisningen, at vi helt har overset at meget af det kunne laves uden læreren. Men det joken overser er, at vi har brug for læreren til at overskue læringsprocessen og sætte eleverne i gang med de rigtige ting på de rigtige tidspunkter. Men derudover kan er eleverne for en stor det selvkørende.

Hvorfor har jeg så denne joke med på Moocs.dk?

Det har jeg fordi joken minder om et MOOC. I et mooc møder du ikke fysisk frem. Du møder ikke læreren ansigt til ansigt og du er ikke i skolen på bestemte tidspunkter. Du bliver sat i gang af læreren, men derefter er du selvkørende på Internettet  – med de programmer eller sites, som du lige har brug for til den eksisterende opgave.

Jeg plejer at illustrere dette på denne måde.

MOOCs skolen i skyen

MOOCs skolen i skyen

Dvs. vi har flyttet skolen ud i skyen. Vi behøver hverken pedeller, katinedamer, rengøringsfolk eller bygninger mere. Alt sammen foregår nu i skyen – elektronisk. Og man lærer en masse.

Det betyder dog ikke, at man ikke har teknikkere, administrative medarbejdere, undervisere og ledere. Disse behøver bare ikke en skole mere. Et kontor er nok.

Derfor er det indledende spørgsmål i joken “Hvorfor går vi i skole?” relevant i fysisk henseende. Vi behøver ikke fysisk at bevæge os hen til skolen. Den er lige ved vores computerskærm.

Og dermed med er joken et relevant indspark i diskussionen om MOOCs kontra den eksisterende skole

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*